Kolozs

Bánffy-kastély

A bonchidai Bánffy-kastélyhoz szokták hasonlítani a zsibói Wesselényi-kastélyt. A népdalból is ismert falucska igazán erről a kastélyról híres. Az épület több stíluselemet is ötvöz: megtalálhatóak benne a romantika, a reneszánsz és a barokk korának jellegzetes vonásai is. Annak idején a kastélyt második Versailles-i palotaként tartották számon. A kastélyt a XIX. században felújították, ekkor jelentős átépítéseket is végeztek rajta. Ekkor nyerte le végleges, ma is látható formáját. A kastély 1437 és 1543 között épült Agostino Serena és Joseph Emmanuel Fischer von Erlach tervei alapján. 600 éven át volt a névadón Bánffy család birtokában. Ebben az időben a Rákóczi-szabadságharc alatt például óvóhelyként szolgált, az ekkor keletkezett hibákat kijavították és reneszánsz stílusban bővítették az épületet. A hatalmas épület igazán nagy károkat szenvedett a második világháború idején, ám a nagyobb problémát az jelentette, hogy ezt követően teljesen el lett hanyagolva, így ma már nagyon lepusztult állapotban látható. Az épület értékét felismerve néhány szervezete néhány éve megkezdte az épület felújítását. Ennek keretében sor kerül az épület egyik patinás részének, négy bástyájának renoválására is. Az épületben számos szobor is volt, ezek ma kiállítva megtekinthetők a kastélyban.
0
0

Boncza-kastély

Csucsa amiatt lehet jelentős az Erdélybe utazók számára, hiszen a falu végén a hegyoldalban magasodik a Boncza-kastély. Ady feleségének, Csinkának az édesapja, Boncza Miklós építette a XX. század első éveiben. A költő és felesége azonban sosem éltek a kastélyban, a szomszédos fehér melléképületben élték át az I. világháborút. 1920-ban került más tulajdonba a Boncza-kastély. Octavian Goga román politikus vásárolta meg Csinszkától az épületet, melyet aztán neobizánci stílusban át is építetett. Az épületben jelenleg egy Octavian Goga emlékkiállítás működik, ám találhatunk Adyval kapcsolatos tárgyakat, emlékeket is. Ráadásul a kastély berendezése is az építtető emlékét őrzi, a bútorok is megmaradtak Csinszka és Ady idejéből. Talán ez teszi igazán érdekessé a kiállítást, hiszen a látogatók bepillantást nyerhetnek az egykori nagypolgári életmódba és annak stílusába. A mellékházban egy másik kiállítás működik, ez azonban kizárólag Ady Endrének állít emléket. Bár a kiállítás nem túl gazdag, a látogató szemtanúja lehet a helynek, ahol egykor ez a költőóriás élt feleségével.
0
0
Jelentkezz be!

Ha bejelentkezel, összegyűjtheted a neked tetsző látványosságokat, majde létrehozhatod belőlük a saját osztálykirándulásod.

Népszerű helyek

Cseppkő-barlang
Aggtelek – Az aggteleki Magyarország...
A Magyar Nyelv Múzeuma
Széphalom – A Magyar Nyelv Múzeuma...

Osztálykirándulások

Kirándulás, sűrű programmal


4 nap, 15 attrakció
Sokat megyünk, sok mindent látunk.