Hargita

Csíkrákos erődtemploma

Korond és Énlaka között egy kellemes túrát tehetünk megcsodálva az erdélyi vidék természeti kincseit. Ha így teszünk, ne hagyjuk ki a Firtos várat, melyet Korondról kétórányi járásra találunk. A vár ma már nem áll, de az gyakori várudvarban emelt templom és kápolna maradványai még láthatók. A vár több mint 1000 méter magason állt, így annak, aki ide felsétál, egyedülálló kilátásban lehet része. A vár helyén a római korban egy másik vár állt, mely a helyi kereskedelmet ellenőrizte. Később gótok építettek itt új várat, melyen később több falu is osztozott. Többek között a bencédi Firtos nemzetség is a tulajdonosok sorába került, akik újjá is építtették a várat, így váltak aztán névadóvá is. Egy fennmaradt dokumentum arról tanúskodik, hogy a várban a XIII. században kastély létesült, valamint egy szerzetesi rendház is működött itt. Az 1700-as évek elején a vármegsemmisült, helyén egy kápolnát és egy zárdát építettek. 1737-ben egy kis templom, a várfal mellett pedig további két pici kápolna is létesült. Miután feloszlatták a szerzetesrendet, az épületek üresen maradtak. A környéket 1950 után kezdték el feltárni.
0
0

Gyilkos-tó

A Gyilkos-tó 1837-ben keletkezett a közeli hegy lecsúszott törmeléke révén. Ez az egyedülálló természeti jelenség az erdélyi útikönyvek legfőbb látványosságai közé tartozik, nem véletlenül. A vízből kiálló törött farönkök egyedülálló látványt kölcsönöznek a festői szépségű tónak. A borzongató látványt csak erősíti a körülötte kialakult legenda. Élt egykoron Gyergyóban egy gyönyörű lány, Fazekas Eszter. Egy alkalommal ellátogatott a szentmiklósi vásárba, ahol megismert egy bátor, ügyes kezű és roppant erős legényt. Egymásba szerettek, de nem kelhettek egybe, mert a legényt elvitték katonának. A lány bánatában minden este kijárt a fenyvesek közé, hogy vizet hozzon a korsójába. Egy ilyen estén Esztert megpillantotta egy zsivány és elrabolta. Eszter a hegyek segítségét kérte, akik meghallgatták imáját, egyik este ugyanis óriási vihar kelt, ami leomlasztotta a sziklákat maguk alá temetve a lányt és elrablóját. A hegyomlás révén a patakok is megeredtek óriási erővel zúdulva a bokrokra és fákra, kettétörve azokat. A legenda természetesen csak mesés magyarázata a valóságbak. A hegyomlás következtében kialakult tó vize különleges kémiai összetétellel bír, mely konzerválta a fákat, így őrizve meg azokat. A 32 hektáros tavon egyébként csónakázhatunk is. Legnagyobb mélysége 105 méter és jelentősége, valamint veszélyes és ismeretlen jellege miatt fürdőzésre nem alkalmas. A patakok és a hegyek révén a tóba kerülő hordalék folyamatosan tölti fel a tavat, így már csak néhány évtizedig lesz megfigyelhető ez az egyedülálló természeti jelenség.
0
0
Jelentkezz be!

Ha bejelentkezel, összegyűjtheted a neked tetsző látványosságokat, majde létrehozhatod belőlük a saját osztálykirándulásod.

Népszerű helyek

Cseppkő-barlang
Aggtelek – Az aggteleki Magyarország...
A Magyar Nyelv Múzeuma
Széphalom – A Magyar Nyelv Múzeuma...

Osztálykirándulások

Kirándulás, sűrű programmal


4 nap, 15 attrakció
Sokat megyünk, sok mindent látunk.