Szabolcs-Szatmár-Bereg

A mezítlábas Notre Dame

Tákos a Bereg szívében fekvő, Nyíregyházától északkeletre 63 km-re található község. Az írásos források a 14. század első felében tudósítanak a személynévi eredetű településről. A névadó család tagjait mint királyi embereket említik; a forrásokban egészen a 19. századig találkozhatunk a família nevével. A 2001-es árvíz hatalmas pusztítást végzett, Tákost szinte teljesen újjáépítették. A település legmagasabb pontján áll a református templom, Bereg talán egyik legszebb kulturális hagyatéka, a „mezítlábas Notre Dame”.

A 18. század második felében épített templomról azt tartják, hogy: „a nép emelte magának fából és sárból”. Favázas rendszerben épült, a vázak közötti részt úgynevezett paticsfal tölti ki. 1784-ben a templomot nyugat felé kibővítették. A zsindellyel fedett teremtemplom a középkori gótikus építészet stílusjegyeit hordozza magán. Padlója döngölt agyag. Az eredeti állapotában felújított épület –különböző mesterektől való, mégis egységesnek ható- népies barokk berendezése és 58 kazettából álló, virágokkal díszített festett famennyezete 1766-1779-ből való. A színes mennyezet készítője Asztalos Lándor Ferenc volt. A berendezések közül kiemelkedik a fedeles stallum vagy papi szék, ahol a mindenkori református lelkész családja foglalt helyet. Az 1980-tól 1985-ig tartó restaurálás folyamán helyreállították az 1767-ben készült és 1948-ban lebontott harangtornyot - a ma látható alkotás gyakorlatilag rekonstrukció, mely megőrizte a torony eredeti faanyagának egy részét.
0
0

Máriapócsi Bazilika

Máriapócs, ez az Európa-szerte ismert település a három országgal határos Szabolcs-Szatmár-Bereg megye déli részén, Nyíregyházától 30 km-re található. A Pócspetrivel szinte teljesen egybeépült település neve a 13. század végén tűnt fel először az oklevelekben és a 18. század óta a görög katolikusok leghíresebb búcsújáró helye. Máriapócsot 1816-ban mezővárosnak nyilvánították, mely rangját 1872-ig megtartotta. A csoda története az 1696-os évvel kezdődik, az itt élő görög katolikus közösség fatemplomában. A szent liturgia közben a hívek észrevették, hogy a Pap István vándorfestő által, megrendelésre készített ikonosztázon, Mária szeméből könnyek folynak. A következő napokban tömegek érkeztek a templomba, köztük császári tisztek, tisztviselők is. I. Lipót császár, illetve Eleonóra császárné kívánságára a képet Bécsbe szállították - ma is ott van, a Stephansdom első oltárán. A kép még kétszer könnyezett: 1715-ben és 1905-ben. A tömegek befogadására kezdték el építeni az új, Szent Mihály tiszteletére fölszentelt templomot a 18. században. 1948-ban XII. Piusz pápa a máriapócsi kegytemplomnak basilica minor címet adományozott, azaz bazilika rangra emelte. 1991-ben II. János Pál pápa is ellátogatott a településre. Máriapócs máig is Magyarország egyik leghíresebb zarándokhelye.
0
0
Jelentkezz be!

Ha bejelentkezel, összegyűjtheted a neked tetsző látványosságokat, majde létrehozhatod belőlük a saját osztálykirándulásod.

Népszerű helyek

Cseppkő-barlang
Aggtelek – Az aggteleki Magyarország...
A Magyar Nyelv Múzeuma
Széphalom – A Magyar Nyelv Múzeuma...

Osztálykirándulások

Kirándulás, sűrű programmal


4 nap, 15 attrakció
Sokat megyünk, sok mindent látunk.