Borsod-Abaúj-Zemplén

Avasi gótikus református templom

Miskolc - Az avasi református templom Miskolc belvárosának a legrégibb épülete. Az épületet a 13. században kezdték el építeni román stílusban, de később gótikus stílusban bővítették. A törökök, mint oly sok más szép épületet, ezt is felégették 1544-ben. Szerencsére „csak” a templom tornya dőlt le és a mennyezet borult be. A templom ezek után sanyarú sorsa jutott, ugyanis a város akkori katolikus úrnője nem engedte az akkor már református kézben lévő épület felújítását. Az imaház legutolsó retusálását csak 1982-ben végezték el. Az épületben alaposan nézzünk szét, mert sok régi kincset rejt. A szentély legféltettebb éke a bal oldalhajóban található királyi stallum, amely a diósgyőri várból származhat. A templom falában emléktáblát találhatunk, amely a diósgyőri várnagy Miskolczi István fiának és feleségének állit, emléket. Régen a településeken szigorú rendben kellett élnie a lakosoknak, amennyiben nem tartották be a szabályokat, megszégyenítésben kellett részesülniük így elnyerték a méltó büntetésüket, mert mindenki tudta, hogy valami helytelent cselekedtek. A szégyenítés megfelelő eszköze a templomban található fekete szék volt. A bűnösnek itt kellett végig hallgatnia a misét, sokszor szalmakoszorút is tettek a fejére vagy akár az egész szent mise alatt gyertyát kellett tartania. Ez a feketeszék is látható a templomban.
0
0

Diósgyőri vár

Miskolc - Az 1300-as években a diósgyőri várat újvárként említik az írásos emlékekben, tehát valószínűsíthető, hogy egy régi vár helyére épült. Ma Magyarország legjelentősebb műemlékei közé sorolható. Nagy Lajos 1364-ben nagybirtokot csatolt a várhoz , ennek következménye az lett, hogy hatalmas királyi birtokká építette ki és több hónapot is töltött itt egész udvartartásával együtt. Lajos király halála után a birtok és a kastély királynőről királynőre szállt az 1500-as évekig hat királyné birtokolta, köztük Mátyás felesége is Beatrix. Sok várral együtt a diósgyőri vár pompájának is a török vetett véget. A mohácsi vereség után, kézről kézre járt, sajnos állapota ez alatt az idő alatt sokat romlott. Ma a várban múzeumok vannak kialakítva illetve a vár udvara rengeteg koncertnek és más kulturális események ad otthont. A kazamatában található állandó kiállítás segít vissza repíteni minket a dicső középkorban és megismerteti az akkori mindennapokat. Ha pedig igazán érezni szeretnénk eme monstrum nagyságát, sétáljuk körbe ódon falait és közben próbáljuk meg, elképzeljük a középkori életet.
0
0
Jelentkezz be!

Ha bejelentkezel, összegyűjtheted a neked tetsző látványosságokat, majde létrehozhatod belőlük a saját osztálykirándulásod.

Népszerű helyek

Cseppkő-barlang
Aggtelek – Az aggteleki Magyarország...
A Magyar Nyelv Múzeuma
Széphalom – A Magyar Nyelv Múzeuma...

Osztálykirándulások

Kirándulás, sűrű programmal


4 nap, 15 attrakció
Sokat megyünk, sok mindent látunk.