Borsod-Abaúj-Zemplén

A Magyar Nyelv Múzeuma

Széphalom – A Magyar Nyelv Múzeuma az egyetlen anyanyelvi múzeum az országban. 2008. április 23-án kezdte meg működését Pásztor Emil, az Egri Tanárképző Főiskola nyelvésze ötletére. Ő még 1994-ben álmodta meg egy nyelvi intézmény létrehozását. A múzeum bemutatja, hogyan fejlődött és változott a magyar nyelv, milyen jelentősége van az anyanyelvnek és az egyes nyelvek és nyelvjárások hogyan hatnak egymásra. A múzeumban állandó és időszakos kiállítások egyaránt működnek, melyek közgyűjteményekből dolgoznak, és azok anyagit mutatják be. Összesen három kiállítótéren tekinthető meg kiállítás, továbbá könyvesház, egy szemináriumi terem és egy előadóterem is található itt. Az épületben sűrűn tartanak hangversenyeket, irodalmi esteket és egyéb kulturális találkozókat is. A nyelvészek számára szakkönyvtár, elektronikus adattár és médiatár is elérhető. Az intézmény egy 1566 négyzetméteres épületben működik, melyet az Ybl-díjas építész, Radványi György tervezett. Az épület mellett áll a híres nyelvújítónak, Kazinczy Ferencnek a mauzóleuma is.
0
0

Kossuth Lajos szülőháza

Monok - Nincs olyan magyar ember, aki nem ismerné Kossuth Lajos nevét, hiszen ő is egyike azoknak a magyaroknak akik nagyon sokat tettek hazánkért. Kossuth Lajos 1802. szeptember 19-én született Monokon. A Batthyány-kormány pénzügyminisztere a Honvédelmi Bizottmány elnöke és Magyarország kormányzó elnöke is volt. A 19. század és a magyar szabadságharc legnagyobb alakja, Széchenyi és Petőfi mellett. Monokon természetesen az államférfi tiszteletére emlékmúzeumot létesítettek Kossuth szülőházában. Az épületet 1780-1782 között emelték,a copf stílus könnyed vonásai figyelhetőek meg rajta. A tárlatot 1949-ben a szabadságharc 100. évfordulójában nyitották meg. A múzeumban informálódhatunk Kossuth életútjáról, s megtekinthetjük személyes tárgyait is. A múzeumban helyet kaptak azok a néprajzi emlékek is melyeket Kossuth életpályája ihletett: poharak, tányérok dísztárgyak. Monoki kirándulása során ki ne hagyja az egyik legnagyobb magyarunk számára nyitott kiállítást, gondolatban utazzon vissza a korba és élje át a szabadságharc minden egyes percét.
0
0
Jelentkezz be!

Ha bejelentkezel, összegyűjtheted a neked tetsző látványosságokat, majde létrehozhatod belőlük a saját osztálykirándulásod.

Népszerű helyek

Cseppkő-barlang
Aggtelek – Az aggteleki Magyarország...
A Magyar Nyelv Múzeuma
Széphalom – A Magyar Nyelv Múzeuma...

Osztálykirándulások

Kirándulás, sűrű programmal


4 nap, 15 attrakció
Sokat megyünk, sok mindent látunk.