Borsod-Abaúj-Zemplén

A Magyar Nyelv Múzeuma

Széphalom – A Magyar Nyelv Múzeuma az egyetlen anyanyelvi múzeum az országban. 2008. április 23-án kezdte meg működését Pásztor Emil, az Egri Tanárképző Főiskola nyelvésze ötletére. Ő még 1994-ben álmodta meg egy nyelvi intézmény létrehozását. A múzeum bemutatja, hogyan fejlődött és változott a magyar nyelv, milyen jelentősége van az anyanyelvnek és az egyes nyelvek és nyelvjárások hogyan hatnak egymásra. A múzeumban állandó és időszakos kiállítások egyaránt működnek, melyek közgyűjteményekből dolgoznak, és azok anyagit mutatják be. Összesen három kiállítótéren tekinthető meg kiállítás, továbbá könyvesház, egy szemináriumi terem és egy előadóterem is található itt. Az épületben sűrűn tartanak hangversenyeket, irodalmi esteket és egyéb kulturális találkozókat is. A nyelvészek számára szakkönyvtár, elektronikus adattár és médiatár is elérhető. Az intézmény egy 1566 négyzetméteres épületben működik, melyet az Ybl-díjas építész, Radványi György tervezett. Az épület mellett áll a híres nyelvújítónak, Kazinczy Ferencnek a mauzóleuma is.
0
0

Avasi gótikus református templom

Miskolc - Az avasi református templom Miskolc belvárosának a legrégibb épülete. Az épületet a 13. században kezdték el építeni román stílusban, de később gótikus stílusban bővítették. A törökök, mint oly sok más szép épületet, ezt is felégették 1544-ben. Szerencsére „csak” a templom tornya dőlt le és a mennyezet borult be. A templom ezek után sanyarú sorsa jutott, ugyanis a város akkori katolikus úrnője nem engedte az akkor már református kézben lévő épület felújítását. Az imaház legutolsó retusálását csak 1982-ben végezték el. Az épületben alaposan nézzünk szét, mert sok régi kincset rejt. A szentély legféltettebb éke a bal oldalhajóban található királyi stallum, amely a diósgyőri várból származhat. A templom falában emléktáblát találhatunk, amely a diósgyőri várnagy Miskolczi István fiának és feleségének állit, emléket. Régen a településeken szigorú rendben kellett élnie a lakosoknak, amennyiben nem tartották be a szabályokat, megszégyenítésben kellett részesülniük így elnyerték a méltó büntetésüket, mert mindenki tudta, hogy valami helytelent cselekedtek. A szégyenítés megfelelő eszköze a templomban található fekete szék volt. A bűnösnek itt kellett végig hallgatnia a misét, sokszor szalmakoszorút is tettek a fejére vagy akár az egész szent mise alatt gyertyát kellett tartania. Ez a feketeszék is látható a templomban.
0
0

Cseppkő-barlang

Aggtelek – Az aggteleki Magyarország leghíresebb cseppkőbarlangja, a Világörökség része és Közép-Európa legnagyobb barlangrendszere. A karsztbarlangban csodálatos cseppkőképződményeket láthatunk, melyek hatalmas sziklacsarnokokban tekinthetők meg. A Baradla-barlang a legrégebben kutatott barlang, mely a leghosszabb és a legtöbb cseppkőképződményt soroltatja fel. Teljes hossza 24 kilométer, melyből 5,6 kilométer hosszú szakasza már átnyúlik Szlovákiába.

A barlang átlagos szélessége 10 méter, magassága 7 és 8 méter között van. Több helyen a folyosórendszer termekké szélesedik, valamint több helyen újabb járatokba fut szét. Ezek közül jelentős a Hangversenyteremből kifutó Styx-ág, mely 2,6 kilométer, a Retek-ág, amely 3,8 kilométer és az egy kilométer hosszúságú Törökmecset-ág. Ennél csak a Róka-ág rövidebb 484 méteres szakaszával. A járatokat minden oldalról szegélyezik a függő és az oszlopos cseppkövek. Az Óriások termének cseppkövei között olyanok is vannak, melyek elérik a 30 méteres magasságot. A barlang körülbelül 230 millió évvel ezelőtt keletkezhetett, mészkőből. 1985 óta az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága üzemeli, 1995-ben pedig az Aggteleki-karszt barlangjai felkerültek a Világ Természeti és Kulturális Örökségének (World Heritage) listájára. A barlanglátogatások túravezető kíséretében zajlanak.
0
0

Diósgyőri vár

Miskolc - Az 1300-as években a diósgyőri várat újvárként említik az írásos emlékekben, tehát valószínűsíthető, hogy egy régi vár helyére épült. Ma Magyarország legjelentősebb műemlékei közé sorolható. Nagy Lajos 1364-ben nagybirtokot csatolt a várhoz , ennek következménye az lett, hogy hatalmas királyi birtokká építette ki és több hónapot is töltött itt egész udvartartásával együtt. Lajos király halála után a birtok és a kastély királynőről királynőre szállt az 1500-as évekig hat királyné birtokolta, köztük Mátyás felesége is Beatrix. Sok várral együtt a diósgyőri vár pompájának is a török vetett véget. A mohácsi vereség után, kézről kézre járt, sajnos állapota ez alatt az idő alatt sokat romlott. Ma a várban múzeumok vannak kialakítva illetve a vár udvara rengeteg koncertnek és más kulturális események ad otthont. A kazamatában található állandó kiállítás segít vissza repíteni minket a dicső középkorban és megismerteti az akkori mindennapokat. Ha pedig igazán érezni szeretnénk eme monstrum nagyságát, sétáljuk körbe ódon falait és közben próbáljuk meg, elképzeljük a középkori életet.
0
0

Kossuth Lajos szülőháza

Monok - Nincs olyan magyar ember, aki nem ismerné Kossuth Lajos nevét, hiszen ő is egyike azoknak a magyaroknak akik nagyon sokat tettek hazánkért. Kossuth Lajos 1802. szeptember 19-én született Monokon. A Batthyány-kormány pénzügyminisztere a Honvédelmi Bizottmány elnöke és Magyarország kormányzó elnöke is volt. A 19. század és a magyar szabadságharc legnagyobb alakja, Széchenyi és Petőfi mellett. Monokon természetesen az államférfi tiszteletére emlékmúzeumot létesítettek Kossuth szülőházában. Az épületet 1780-1782 között emelték,a copf stílus könnyed vonásai figyelhetőek meg rajta. A tárlatot 1949-ben a szabadságharc 100. évfordulójában nyitották meg. A múzeumban informálódhatunk Kossuth életútjáról, s megtekinthetjük személyes tárgyait is. A múzeumban helyet kaptak azok a néprajzi emlékek is melyeket Kossuth életpályája ihletett: poharak, tányérok dísztárgyak. Monoki kirándulása során ki ne hagyja az egyik legnagyobb magyarunk számára nyitott kiállítást, gondolatban utazzon vissza a korba és élje át a szabadságharc minden egyes percét.
0
0
Jelentkezz be!

Ha bejelentkezel, összegyűjtheted a neked tetsző látványosságokat, majde létrehozhatod belőlük a saját osztálykirándulásod.

Népszerű helyek

Cseppkő-barlang
Aggtelek – Az aggteleki Magyarország...
A Magyar Nyelv Múzeuma
Széphalom – A Magyar Nyelv Múzeuma...

Osztálykirándulások

Kirándulás, sűrű programmal


4 nap, 15 attrakció
Sokat megyünk, sok mindent látunk.