Üdvözlünk a Sulinet Osztálykirándulás lapján!

Ajánlott attrakciók

Aktuálisan ajánlott attrakciók

Diósgyőri vár

Miskolc - Az 1300-as években a diósgyőri várat újvárként említik az írásos emlékekben, tehát valószínűsíthető, hogy egy régi vár helyére épült. Ma Magyarország legjelentősebb műemlékei közé sorolható. Nagy Lajos 1364-ben nagybirtokot csatolt a várhoz , ennek következménye az lett, hogy hatalmas királyi birtokká építette ki és több hónapot is töltött itt egész udvartartásával együtt. Lajos király halála után a birtok és a kastély királynőről királynőre szállt az 1500-as évekig hat királyné birtokolta, köztük Mátyás felesége is Beatrix. Sok várral együtt a diósgyőri vár pompájának is a török vetett véget. A mohácsi vereség után, kézről kézre járt, sajnos állapota ez alatt az idő alatt sokat romlott. Ma a várban múzeumok vannak kialakítva illetve a vár udvara rengeteg koncertnek és más kulturális események ad otthont. A kazamatában található állandó kiállítás segít vissza repíteni minket a dicső középkorban és megismerteti az akkori mindennapokat. Ha pedig igazán érezni szeretnénk eme monstrum nagyságát, sétáljuk körbe ódon falait és közben próbáljuk meg, elképzeljük a középkori életet.
0
0

Kossuth Lajos szülőháza

Monok - Nincs olyan magyar ember, aki nem ismerné Kossuth Lajos nevét, hiszen ő is egyike azoknak a magyaroknak akik nagyon sokat tettek hazánkért. Kossuth Lajos 1802. szeptember 19-én született Monokon. A Batthyány-kormány pénzügyminisztere a Honvédelmi Bizottmány elnöke és Magyarország kormányzó elnöke is volt. A 19. század és a magyar szabadságharc legnagyobb alakja, Széchenyi és Petőfi mellett. Monokon természetesen az államférfi tiszteletére emlékmúzeumot létesítettek Kossuth szülőházában. Az épületet 1780-1782 között emelték,a copf stílus könnyed vonásai figyelhetőek meg rajta. A tárlatot 1949-ben a szabadságharc 100. évfordulójában nyitották meg. A múzeumban informálódhatunk Kossuth életútjáról, s megtekinthetjük személyes tárgyait is. A múzeumban helyet kaptak azok a néprajzi emlékek is melyeket Kossuth életpályája ihletett: poharak, tányérok dísztárgyak. Monoki kirándulása során ki ne hagyja az egyik legnagyobb magyarunk számára nyitott kiállítást, gondolatban utazzon vissza a korba és élje át a szabadságharc minden egyes percét.
0
0

Gyilkos-tó

A Gyilkos-tó 1837-ben keletkezett a közeli hegy lecsúszott törmeléke révén. Ez az egyedülálló természeti jelenség az erdélyi útikönyvek legfőbb látványosságai közé tartozik, nem véletlenül. A vízből kiálló törött farönkök egyedülálló látványt kölcsönöznek a festői szépségű tónak. A borzongató látványt csak erősíti a körülötte kialakult legenda. Élt egykoron Gyergyóban egy gyönyörű lány, Fazekas Eszter. Egy alkalommal ellátogatott a szentmiklósi vásárba, ahol megismert egy bátor, ügyes kezű és roppant erős legényt. Egymásba szerettek, de nem kelhettek egybe, mert a legényt elvitték katonának. A lány bánatában minden este kijárt a fenyvesek közé, hogy vizet hozzon a korsójába. Egy ilyen estén Esztert megpillantotta egy zsivány és elrabolta. Eszter a hegyek segítségét kérte, akik meghallgatták imáját, egyik este ugyanis óriási vihar kelt, ami leomlasztotta a sziklákat maguk alá temetve a lányt és elrablóját. A hegyomlás révén a patakok is megeredtek óriási erővel zúdulva a bokrokra és fákra, kettétörve azokat. A legenda természetesen csak mesés magyarázata a valóságbak. A hegyomlás következtében kialakult tó vize különleges kémiai összetétellel bír, mely konzerválta a fákat, így őrizve meg azokat. A 32 hektáros tavon egyébként csónakázhatunk is. Legnagyobb mélysége 105 méter és jelentősége, valamint veszélyes és ismeretlen jellege miatt fürdőzésre nem alkalmas. A patakok és a hegyek révén a tóba kerülő hordalék folyamatosan tölti fel a tavat, így már csak néhány évtizedig lesz megfigyelhető ez az egyedülálló természeti jelenség.
0
0

Ajánlott kirándulások

Aktuálisan ajánlott kirándulások

Erdélybe megyünk


3  nap, 6  attrakció
Erdélybe megyünk kirándulni!

Kirándulás, sűrű programmal


4  nap, 15  attrakció
Sokat megyünk, sok mindent látunk.
Jelentkezz be!

Ha bejelentkezel, összegyűjtheted a neked tetsző látványosságokat, majde létrehozhatod belőlük a saját osztálykirándulásod.

Népszerű helyek

Cseppkő-barlang
Aggtelek – Az aggteleki Magyarország...
A Magyar Nyelv Múzeuma
Széphalom – A Magyar Nyelv Múzeuma...

Osztálykirándulások

Kirándulás, sűrű programmal


4 nap, 15 attrakció
Sokat megyünk, sok mindent látunk.