Bihar

Apolló-palota

Nagyváradon a XX. század elejének meghatározó építményei a Fő utcán található bérházak. Közülük az egyik, az Apolló-palota Nagyvárad legjelentősebb építészének, ifj. Rimanóczy Kálmánnak a munkája. A Palota helyén korábban egy fogadó állt, melyet a városi tanács felajánlott bérbevételre. Rimanóczy sikerrel pályázta meg a bérház építését, ám még ebben az évben elhunyt, így a kivitelezés egykori munkatársára, Krausze Tivadarra maradt. Az épület 1914-re készült el. Az épület kisebb lakásokra és nagyobb iroda-és üzlethelyiségekre tagolódik, a legfelső szint lakásai pedig úgy lettek kialakítva, hogy műteremként is funkcionáljanak. Korábban egy földszinti kávéház kialakítását is szerepelt a tervek között, ám erre végül nem került sor. A ház nagyban idézi a korban, Bécsben divatos építési stílusjegyeket: keveredik a biedermeier, a szecesszió és az empire. Számos erkély és loggia tagolja az épületet, melynek homlokzatát pilaszterek, növénymotívumok és pajzsok díszítik. A földszinti üzlet jelenleg az Unic üzletháznak ad otthont.
0
0

Csonka torony

Nagyszalonta a legkisebbek számára is ismerősen csenghet, hiszen ez Arany János szülővárosa. A főtéren látható Csonka-torony egy egykor állt vármaradványa, mely ma az Arany-János emlékmúzeumnak ad otthont. Ha belépünk, az épületbe felnézve megcsodálhatjuk Arany János szobrát, egy karosszékben ülve. A várat 1620-ban kezdték építeni a hajdúk és 1636-ban fejezték be Rákóczi György segítségével. A vár puskapor és fegyverek tárolására szolgált, míg 1658-ban a török seregek egyik támadása lerombolta. Csupán tornya maradt fenn, melyet akkor neveztek el Csonka toronynak. A torony az óta sokat romlott, annak ellenére, hogy Arany János fia, „Arany Lacika” apja halála után felújítatta. Szintén ő adományozta a kiállítás tárgyait is: könyveket, kéziratokat, személyes tárgyakat apja hagyatékából. A kiállítás négy emeleten keresztül megtekinthető, izgalmasabbnál izgalmasabb részleteket tárva a híres költő életéből. A legjelentősebb részlet Arany János dolgozószobájának pontos mása, valódi tárgyaival, eredeti berendezést tükrözve. A toronyhoz közeli parkban Arany János és más írók és költők mellszobrai is megtekinthetők. A múzeum keddtől szombatig látogatható reggel 10 és 16 óra között.
0
0
Jelentkezz be!

Ha bejelentkezel, összegyűjtheted a neked tetsző látványosságokat, majde létrehozhatod belőlük a saját osztálykirándulásod.

Népszerű helyek

Cseppkő-barlang
Aggtelek – Az aggteleki Magyarország...
A Magyar Nyelv Múzeuma
Széphalom – A Magyar Nyelv Múzeuma...

Osztálykirándulások

Kirándulás, sűrű programmal


4 nap, 15 attrakció
Sokat megyünk, sok mindent látunk.