Cseppkő-barlang

48,471156603864, 20,49454078833
0
0

Aggtelek – Az aggteleki Magyarország leghíresebb cseppkőbarlangja, a Világörökség része és Közép-Európa legnagyobb barlangrendszere. A karsztbarlangban csodálatos cseppkőképződményeket láthatunk, melyek hatalmas sziklacsarnokokban tekinthetők meg. A Baradla-barlang a legrégebben kutatott barlang, mely a leghosszabb és a legtöbb cseppkőképződményt soroltatja fel. Teljes hossza 24 kilométer, melyből 5,6 kilométer hosszú szakasza már átnyúlik Szlovákiába.

A barlang átlagos szélessége 10 méter, magassága 7 és 8 méter között van. Több helyen a folyosórendszer termekké szélesedik, valamint több helyen újabb járatokba fut szét. Ezek közül jelentős a Hangversenyteremből kifutó Styx-ág, mely 2,6 kilométer, a Retek-ág, amely 3,8 kilométer és az egy kilométer hosszúságú Törökmecset-ág. Ennél csak a Róka-ág rövidebb 484 méteres szakaszával. A járatokat minden oldalról szegélyezik a függő és az oszlopos cseppkövek. Az Óriások termének cseppkövei között olyanok is vannak, melyek elérik a 30 méteres magasságot. A barlang körülbelül 230 millió évvel ezelőtt keletkezhetett, mészkőből. 1985 óta az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága üzemeli, 1995-ben pedig az Aggteleki-karszt barlangjai felkerültek a Világ Természeti és Kulturális Örökségének (World Heritage) listájára. A barlanglátogatások túravezető kíséretében zajlanak.

Jelentkezz be!

Ha bejelentkezel, összegyűjtheted a neked tetsző látványosságokat, majde létrehozhatod belőlük a saját osztálykirándulásod.

Népszerű helyek

Cseppkő-barlang
Aggtelek – Az aggteleki Magyarország...
A Magyar Nyelv Múzeuma
Széphalom – A Magyar Nyelv Múzeuma...

Osztálykirándulások

Kirándulás, sűrű programmal


4 nap, 15 attrakció
Sokat megyünk, sok mindent látunk.